Školske uspomene

 „Škola u Šarbanovcu, u srezu Boljevačkom, okrug crnorečki, gotova je i sa svim školskim potrebama snadbevena. Po želji obščine šarbanovačke, Načelstvo okr, crnorečkog moli g. Ministra da izvoli postaviti učitelja za rečenu školu.“

Te reči uputio je, 25. oktobra 1866. godine okružni načelnik Sima Božić Ministru prosvete i crkvenih dela.

Školska zgrada (1926)

Školska zgrada (1926)

Završnom činu prethodila je molba šarbanovačke opštine potpisana od predsedatelja Janka Jankulovića, članova opštine: Marka Prvulovića i Mladena Trujića i preko dvadeset građana ispred čijeg imena je stajao + znak nepismenosti. Na zboru održanom 11. januara 1866. godine odlučeno je da se u ovom selu sa 260 poreskih glava priđe izgradnji škole. Od upravnih vlasti zatraženo je da se iz opštinske kase odobri 100 dukata cesarskih, dok će ostatak sredstava za gradnju obezbediti iz sakupljene prireze. Sve što je dogovoreno, za kratko vreme nekoliko meseci, je učinjeno i „inžinir“ S. Radovanović izvršio je pregled zgrade i utvrdio da se u njoj može izvoditi nastava. Prvi učitelj u Šarbanovcu bio je Lazar Simić, koga je posle četiri godine, 1871. godine na ovoj dužnosti zamenio Miladin Žunić.

 Prva škola bila je smeštena u maloj nepodnobnoj zgradi u centru sela. U njoj su radila samo dva odeljenja, pa je, s obzirom na veliki broj dece, pohađanje nastave bilo sasvim dobrovoljno.  Za vreme prvog svetskog rata škola nije radila, a njene prostorije su Bugari koristili kao konjušnice. Zgrada je po oslobođenju obnovljena i škola je počela opet da radi.

 Škola na Timoku otvorena je 1927. godine, a planska školska zgrada podignuta 1935. godine. Za vreme drugog svetskog rata nastava u školi u Šarbanovcu nije prekidana, iako je tadašnji upravitelj škole Milan Tranić bio odveden u nemačko zarobljeništvo, a ostali učitelji bili proganjani ili pod strogom prismotrom. Posle oslobođenja jedan od prioritetnih zadataka bio je obnavljanje rada škola i masovno opismenjavanje naroda. Na početku školske 1946/47. godine opismenjavanjem u Šarbanovcu bili su obuhvaćeni svi stanovnici do 45. godine starosti. Četvororazredna osnovna škola radila je normalno, sa pripremnim razredom.

Od školske 1953/54. godine škola u Šarbanovcu prerasta u šestorazrednu sa odeljenjima (četvororazrednim) na Timoku i u Nestorovom potoku. Jedanaest godina kasnije Šarbanovac dobija osmogodišnju osnovnu školu. Sredstvima mesne zajednice i Skupštine opštine Bor, 1966. godine, podignuta je nova školska zgrada sa stanovima za prosvetne radnike.

Dana, 28. juna 1968. godine u sali Rudarsko-metalurškog fakulteta u Boru održan je sabor opštine. Raspravljalo se o pravcima razvoja prosvete i kulture u Boru. Sabor je doneo sledeći zaključak:  Prema članu 4. ove odluke područje škole u Brestovcu čini Osnovna škola „Stanoje Miljković“ u Brestovcu sa osmorazrednim školama u Metovnici i Šarbanovcu i četvororazrednim odeljenjima u Suvoj Reci i na Timoku.  Za direktora nove školske organizacije imenovan je Petar Kalinović , učitelj.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s