Vlaške bajalice

Reč bajanje potekla je od reči – b h a- što znači govoriti.
Bajalicama treba uvek dokučiti skriveni, tajanstveni smisao, ali to možemo tek kada budemo odgonetnuli sve metafore na kojima počivaju, u njima je izvor narodnog zivota i filozofije.To znači: misao čovečija je tajna. Takva je sve dok se ne iskaže recima.

Reči su prema tome ključ, kojim se jedino i otkrivaju tajne čovečije duše.

Baje se svakim danom osim ponedeljka, osim praznika, osobi kojoj je potrebna pomoć.Pomoći su u vezi različitih problema – nekome je potrebna pomoć koja može biti samo savet kroz razgovor sa osobom koja poznaje tehniku pomoći [ bajanje], a nekada je to pomoć koja je sasvim konkretna u odnosu na problem.
Osoba kojoj je potrebna pomoć moze da kaže o čemu se radi, kakav problem ima, da bi se bajanje lakše započelo. Za bajanje su potrebni određeni predmeti koji se koriste za određene probleme. Nekada je to voda iz kuće, nekada delovi veša, beli luk, crvena paprika, konac, nož, katanac, itd.. zavisno od problema koji osoba ima. Do današnjih dana stare bajalice nisu menjane, one se prenose sa kolena na koleno, one su proverene i potvrđene. Na našim prostorima, u moc bajalica, narocito Vlaških, veruju i najobrazovanije osobe. Kod Vlaha je to tradicija i jedini tačan i istinit način pomoći.

Baje se za brak koji je krizi, za napredak u kući, za mir i sklad porodice, za napredak u poslu, za uspeh u životu uopste, za srećan i uspešan put, za udaju ili ženidbu [ da devojka nađe svog suđenika, momak suđenicu] da obolela osoba ozdravi, itd. Dakle ne postoji problem koji kod Vlaha ne može da se reši bez bajanja. Vlaška magija se ne deli na Belu i Crnu, ona je jedna, ali je uvek pozitivna ili je veoma retko loša, jer se zna da može da se poništi ili vrati osobi koja je naručila zlo. Ono što će mnogi iz neznanja smatrati nemogućim kod Vlaha će to biti moguće. Sarađujući sa višim silama i uz njihovu pomoć mogu da uspeju u neverovatnim stvarima, izazovu prekretnice o kojima se samo sanja.

Za Vlaško bajanje je ipak najvažnija čistota onoga što se traži, da se drugoj osobi ne nanosi zlo ili patnja, bolest, stradanje, neuspeh itd. Samo ako osoba za sebe od NEBA traži pomoć, kreće se sa bajanjem kod većine onih koji baju i bajanjem mogu da pomognu. Ako se ipak traži zlo, mogu da budu veoma neprijatne i da zatvore vrata pred takvim osobama. Govori se da ipak postoje i one osobe koje prihvataju i loše bajanje, izazivajući tako loše uticaje na određenu osobu po narudžbi, ali to sve ne može da traje da večno; sve ima svoj kraj pa i bajanje. Mnogi nose uz sebe određene predmete za koje veruju da će ih zaštiti od zla, loših sila, demona, ili im naneti neku vrstu zla od ljudi. Bajanjem se isto tako može izraditi predmet za zaštitu od magije, odnosno loseg bajanja ili bajanja za zlo.

Odlaskom kod osobe koja ZNA i može da prepozna loše bajanje, koje je prouzrokovalo bolest, patnju, nemir, nesanicu, strah, štetu, svađe u kući, neslogu u braku itd… kreće se sa bajanjem koje se vraća naručiocu. Vraćanje bajanjem je veoma naporno i može da traje dok druga osoba ne prekine sa lošim namerama, tj. da to radi i narucuje. Tada je veoma bitno, veruje se koja je od tih dveju osoba koje baju jaca.Tada je to samo njihova borba. Jača uvek pobeđuje.

Bajalica ima veoma mnogo, stihovi su vrlo dugi, izgovaraju se veoma dugo, bez ijedne greške u izgovoru, ali i radnje koje se čine traju, ponavljaju se dok se dođe do određenog cilja. Danju ili noću, uz izvođenje odredjenih rituala.

Vlaško bajanje se smatra NAJJAČIM bajanjem u Evropi, a možda i u svetu; neki se usuđuju da kažu kako je vlaška magija po delovanju jača i od čuvene vudu-magije!

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s